O pacientă de la Spitalul de Psihiatrie Codru ar fi fost supusă maltratărilor în cadrul instituției. Informația a fost distribuită în spațiul public de mama acesteia, care și-a găsit fiica în vânătăi, în cadrul unei vizite. Cazul este analizat de avocații Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), care au sesizat procuratura.

Avocații Institutului au preluat cazul în urma informațiilor apărute pe internet. În cadrul unei conferințe de presă, susținute astăzi, 22 septembrie, aceștia au declarat că au vizitat pretinsa victimă și au confirmat astfel, existența vânătăilor.

În timpul vizitei la instituția psihiatrică, apărătorii au solicitat intervenția poliției și a urgenței pentru ca tânăra să fie transportată la spitalul de medicină legală pentru constatarea gravității și provenienței leziunilor pe corpul tinerei. Expertiza s-a efectuat însă, abia a doua zi, în baza unei ordonanțe a procurorului, chiar dacă legislația prevede că, cazurile de maltratare se supun expertizei medico-legale de urgență și fără ordonanță.

Mama fetei spune că anterior fiica sa a mai fost internată la Codru, dar totul a decurs foarte bine. De această dată însă, și-a găsit fiica în vânătăi. Asistentele i-au spus acesteia că fata și le-a provocat singură, lovindu-se de pat, dar și că sunt semne specifice apărute la bolnavi. Femeia spune însă că, faptul că fiica sa a fost bătută a fost confirmat și de două paciente a spitalului.

Avocații IDOM susțin că de la începutul anului curent au înregistrat 5 cazuri similare de maltratări și rele tratamente în instituții psihiatrice.

În prezent, potrivit apărătorilor, procuratura întreprinde măsuri de colectare a probelor pe acest caz, iar pe 25 septembrie se așteaptă raportul cu constările expertului în urma expertizei medico-legale.

Potrivit avocaților, administrația spitalului colaborează cu aceștia.

Victima se află în continuare internată la spitalul Codru, fiindu-i schimbată secția și personalul de îngrijire. Aceasta suferă de sindromul Cornelia de Lange, sindrom care se caracterizează prin deficiențe de vorbire, deplasare, probleme comportamentale și agresivitate.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii