Un grup de organizaţii non-guvernamentale, solicită modificarea de urgenţă a Constituţiei, pentru a permite numirea Procurorului General de către șeful statului.

26 de ONG-uri, au semnat un apel public prin care solicită Parlamentului Republicii Moldova să adopte în regim de urgenţă proiectul în cauză de modificare a Constituţiei: „Noul Procuror General să fie selectat de către Consiliul Superior al Procurorilor şi numit în funcţie de către Preşedintele ţării. Reamintim că la 22 septembrie 2016 Consiliul Superior al Procurorilor a lansat concursul pentru selectare a Procurorului General, concurs care ar trebui să se finalizeze până la sfârşitul acestui an. Este crucial ca numirea acestuia să aibă loc potrivit procedurii noi. Aceasta va fortifica independenţa procuraturii şi va arăta societăţii şi partenerilor de dezvoltare că guvernarea actuală întreprinde măsuri reale pentru garantarea independenţei procurorilor. Orice ezitare în adoptarea acestui amendament la Constituție riscă să fie interpretată de către societate drept o încercare de a menţine controlul politic asupra procuraturii. Mai mult, neadoptarea amendamentelor la Constituție va crea confuzii cu privire la durata mandatului viitorului Procuror General” se arată în apel.

Conform Legii, care a întrat în vigoare la 1 august 2015, Procurorul General este numit de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani. Dar, nu a fost modificată Constituţia, astfel, procurorul general urmează să fie numit la propunerea Preşedintelui Parlametnului, pentru un mandat de 5 ani.

Printre semnatari se numără: Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Asociaţia Presei Independente, Transparency International-Moldova, Fundaţia Est-Europeană,  Ambasada Drepturilor Omului, Amnesty International-Moldova etc.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii