Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) va stabili și plăti pensiile militarilor prin contract, a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne, a colaboratorilor organelor securității statului și Centrului Național Anticorupție, precum și a familiilor acestora, potrivit unor modificări legislative aprobate miercuri, 23 noiembrie de către Guvern.

Documentul are ca scop instituirea unei singure instituţii responsabile de stabilirea şi achitarea pensiilor, inclusiv a angajaţilor structurilor de forţă, precum şi asigurarea unui sistem transparent şi eficient de utilizare a mijloacelor publice.

Prim-ministrul Pavel Filip a subliniat în cadrul şedinţei Executivului că acest proiect este primul dintr-un concept mai amplu de reformare a sistemului de pensii. Urmare a acestei modificări vor fi majorate pensiile celor, care se pensionează începând cu anul 2017, dar vor fi și valorizate pensiile celor care s-au pensionat după anul 1999 și au fost defavorizați la calcularea pensiei. 

În prezent, asigurarea cu pensii a angajaţilor structurilor de forţă este efectuată de către şase autorităţi diferite. Totodată, auditul de performanţă privind sistemul de pensii în R. Moldova, realizat de Curtea de Conturi în 2015,  a constatat că sistemul informaţional pentru stabilirea pensiilor organelor de forţă este unul învechit şi nu asigură procesarea eficientă a datelor. 

În acelaşi timp, situaţia curentă, determină lipsa unei informaţii sistematizate privind cheltuielile reale aferente tuturor categoriilor de pensii, numărul efectiv de pensionari în ţară, precum şi alţi indicatori relevanţi.

Potrivit proiectului, CNAS va prelua atribuţiile de stabilire şi plată a pensiilor angajaţilor structurilor de forţă, începând cu 1 ianuarie 2017.

Proiectul de lege va fi remis Parlamentului pentru examinare.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii