Proiectul de hotărâre privind crearea noului Centru pentru achiziții publice centralizate în Sănătate inițiat de Ministerul Sănătății, ar avea, potrivit CNA mai multe lacune și riscuri de corupție, scrie anticoruptie.md.

Potrivit sursei, proiectul ar putea fi discutat în curând la Guvern. Autorii propun ca prin intermediul acestui centru să fie organizate toate licitațiile în domeniu, iar instituirea lui ar fi una dintre principalele măsuri care ar urma să asigure transparență și claritate în achizițiile publice din domeniul medicinii. 

O expertiză a CNA arată însă, că documentul conține mai multe „lacune şi disfuncţionalităţi instituţionale ce vor determina subperformanţa proceselor desfăşurate de către Centrul pentru achiziţii publice centralizate în Sănătate”.

De asemenea,inițiativa acestui proiect prevede, că Centrul va încasa un comision de 0,5% din valoarea contractelor încheiate de spitale. Banii ar urma să fie acumulați un cont special al instituției și utilizați pentru acoperirea cheltuielilor legate de activitatea acestuia. 

Această prevedere este însă abuzivă, în contextul în care, potrivit sursei, printr-o hotărâre anterioară a Curții Constituționale a fost declarată neconstituţională norma ce stabilea perceperea de către Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (instituție care se ocupă în prezent de achizițiile din medicină), de la câştigătorul achiziției, a unui comision de 0,2% din valoarea contractului. 

Concluzia generală a raportului CNA subliniază faptul că, adoptarea proiectului în redacţia propusă şi în lipsa unor amendamente corespunzătoare la prevederile cadrului normativ ce stabilesc sancţiuni clare şi proporţionale pentru încălcarea prevederilor din proiect, riscă să determine dificultăţi la etapa implementării proiectului şi obstrucţionarea atragerii la răspundere a subiectului vizat. 

Raportul de expertiză poate fi văzut aici.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii