Decizia Curţii Constituţionale (CCM) de a califica drept neconstituțională limitarea excesivă a drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale a permis acestora să-şi recapete drepturile. O declaraţie în acest sens a făcut-o vineri, 18 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă avocatul asociaţiei Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco.

Potrivit lui, până la pronunţarea deciziei CCM, persoanele cu dizabilităţi mintale nu aveau acces la justiţie. „Ei nu puteau depune o cerere în judecată, nu puteau participa la procedurile civile, la contestarea unei hotărâri etc. Acţiunile respective erau posibile doar prin intermediul tutelei”, a spus Sliusarenco.

„După pronunţarea hotărârii, persoanele în cauză vor putea să-şi recapete drepturile şi să-şi angajeze un avocat care îi va apăra în intanţă”, a menţionat Sliusarenco.

Prezentă la conferinţa de presă, secretarul Oficiului Avocatului Poporului, Olga Vacarciuc, a amintit că Republica Moldova a ratificat în anul 2008 Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi.  Aceasta prevede asigurarea tuturor drepturilor acestor persoane. „După declararea deciziei CCM, orice persoană lipsită de capacităţi se poate adresa în instanţă cu o cerere din orice domeniu al vieţii sociale. Este un succes pentru apărătorii drepturilor omului din R. Moldova, în asigurarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, a afirmat Vacarciuc.

Conform statisticilor, în Republica Moldova există circa 4000 de persoane lipsite de capacitate.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii