Misiunea de observare „Promo-LEX” a semnalat vineri, 11 noiembrie, mai multe încălcări în procesul electoral din cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale. Declaraţii în acest sens a făcut Pavel Postică, directorul organizaţiei și șeful misiunii de observatori Promo-Lex. 

Potrivit lui Postică, în urma numărării paralele, în rezultatele finale prezentate de către Comisia Electorală Centrală (CEC) au fost depistate diferenţe de date în cazul mai multor concurenţi electorali. „Acestea însă sunt minore, adică nu ar fi influenţat semnificativ rezultatele”, a spus Postică.

Observatorii Promo-LEX au atestat şi „o activitate deficientă a organelor electorale”. „63% dintre acestea nu au răspuns la sunetele telefonice, ceea ce ar însemna că alegătorii nu ar fi putut adresa întrebări. Au fost depistate erori în listele electorale şi lipsa de conexiune la internet”, a specificat Postică.

Observatorii au mai menţionat că în cadru campanie electorale s-au ciocnit de activităţi de denigrare a candidaţilor. Totodată, membrii Promo-LEX au sesizat implicarea instituţiilor religioase în campania electorală, ceea ce ar însemna o încălcare a prevederilor legale. În alte cazuri s-a depistat folosirea resurselor administrative, oferire de cadourilor, prânzuri gratuite,  sau focuri de artificii.  La fel, s-a atestat cel puţin un caz de intimidare a observatorilor, prin refuzul prezentării unor informaţii.
 
Referindu-se la finanţarea campaniei electorale, observatorii Promo-LEX au spus că în total au fost identificate venituri şi cheltuieli în sumă de peste 56 milioane de lei. 

Raportul misiunii de observare a fost efectuat în perioada 28 octombrie - 10 noiembrie curent.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii