Compania de asigurări „Asito” acuză Comisia Națională a Pieţei Financiare de tentativă de a distruge firma și de a captura rezervele de asigurări ale acesteia în valoare de 300 de milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de presă, acuzațiile au fost lansate, după ce în presă au apărut informații despre o nouă amenințare de excludere a ţări noastre din sistemul „Cartea Verde” din cauza unor datorii pe care Asito le-a avut față de Birourile de motoare din străinătate.

Potrivit companiei de asigurări, datoriile de circa 60 de mii de euro față de firmele de profil din străinătate s-au acumulat din cauză că de aproape un an de zile Comisia Națională a Pieţei F­­inanciare (CNPF) a pus sechestru pe conturile de depozit investiționale ale „Asito”, iar pentru ca aceasta să își exercite obligațiile față de clienți trebuie să depună o solicitare la CNPF cu indicarea listei exacte a dosarelor care urmează a fi achitate. Deblocarea banilor necesari pentru achitarea creanțelor de asigurare este luată în cadrul unei ședințe a CNPF, iar ulterior sumele sunt debursate prin decizii ale Băncii Naționale a Moldovei, iar procedura durează săptămâni.

„Din acel moment, compania ASITO a fost lipsită de posibilitatea de a-și exercita independent obligațiunile față de clienții săi, precum și de a se angaja în activități investiționale, în conformitate cu legislația în vigoare. Prin decizia sa, CNPF și-a depășit atribuțiile, deoarece legislația Republicii Moldova nu permite Comisiei, care este organul de control și supraveghere, să impună restricții companiei de asigurări în administrarea activelor sale”, se menționează într-un comunicat de presă publicat de ASITO.

cnpf.jpg

Hotarîrea Comisiei Națională a Pieţei F­­inanciare a fost atacată în instanțele de judecată ale Republicii Moldova. Acționarii și conducerea  companiei de asigurări intenționează să obțină anularea deciziei din cauza căreia au fost sechestrate conturile, dar şi plata despăgubirilor pentru daunele morale și materiale.

Totul a început la sfârşitul lunii aprilie current, când ASITO a primit о notă de debit de la Biroul de Asigurări Auto din Italia despre necesitatea achitării despăgubirilor pe mai multe cazuri asigurate în suma totală de 57 mii euro. În decurs de о săptămână, compania moldovenească a perfectat toate documentele necesare, iar în data de 28 aprilie 2016 a depus о cerere la CNPF privind necesitatea deblocării sumei menționate și care urmează să fie achitată Biroului de Asigurări Auto din Italia. 

În data de 12 mai 2016, Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova a primit о atenționare din partea Biroului internațional ’’Cartea Verde” privind necesitatea achitării datoriei prejudiciilor de asigurare pe care ASITO nu le-a rambursat în termenul stabilit. Cauza întârzierii efectuării plăților este sechestrarea conturilor de catre CNPF. Decizia de deblocare a sumei menționate va fi transmisă băncii comerciale abia peste zece zile lucrătoare, adică pe 26 mai 2016.

În pofida faptului că banii din fondul de rezervă al ASITO nu au fost deblocați, compania a găsit posibilități să-și îndeplinească obligațiunile față de sistemul ’’Cartea Verde” și, în particular, față de Biroul de Asigurări Auto din Italia, din mijloacele sale curente.

Mai mult ca atât, ASITO declară că membrii Comisiei Naționale a Pieței Financiare poartă toată vina pentru situația creată, care știrbește din imaginea Moldovei în cadrul sistemului internațional ’’CARTEA VERDE” și față de comunitatea internațională de asigurări. Acționarii și conducerea companiei de asigurări consideră că acțiunile CNPF sunt о comandă politică, direcționată spre lichidarea forțată a celei mai vechi companii de asigurări din Moldova, pentru ca să fie sustrase din rezervele de asigurări ale companiei - peste 300 de milioane de lei.  

Filip-Iurie.jpgPe de altă parte, președintele intermar al Comisiei Naționale a Pieței Financiare Iurie Filip a comentat pentru Realitatea.md că nu comentează aceste învinuiri aduse companiei pe care o reprezintă, deoarece “sunt lipsite de sens şi suport raţional”.

Amintim că Republica Moldova a ajuns în pericol să fie exclusă din sistemul „Cartea Verde” în mai 2015, când, urmare a unor dispute pe interiorul Biroului Național al Asiguratorilor Auto, instituția a întârziat să transfere fondul de garanție financiară externă pentru plata daunelor în caz de accident, condiție stabilită de Consiliul Birourilor Sistemului Internațional de Carte Verde.

Pe 2 iunie, la Bruxelles, urmează să fie luată o nouă hotărâre cu privire la soartea asigurărilor „Cartea Verde” eliberate de companiile de asigurări din ţara noastră.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii