Banca Națională a Moldovei (BNM) a desemnat joi, 17 noiembrie 2016, membrii Comitetului de conducere și ai Consiliului BC „Moldindcondbank" S.A (MICB). Numirea a avut loc la scurt timp după ce BNM a blocat un grup de acționari ai MICB și a desemnat un administrator temporar. După cum deja ne-am obișnuit, în rândul noilor numiri, s-au strecurat și persoane cu probleme de integritate. 

Astfel, potrivit unui comunicat BNM, comitetul de conducere al băncii are 4 membri: Aureliu Cincilei (președinte), Victor Cibotaru (prim-vicepreședinte), Iurie Ursu și Svetlana Magdaliuc (vicepreședinți).

De asemenea, noi numiri au fost făcute și în consiliul băncii, format din 5 membri. Astfel, în funcția de președinte al Consiliului a fost desemnat Giedrius Steponkus, cetățean al Lituaniei. Ceilalți membri ai consiliului sunt: Nicolae Dorin, Anna Gheorghiu, Elena Punga și Aureliu Cincilei.

Din barca BNM, în cea a Moldindconbanck

BNM a ales să numească în calitate de Președinte al MICB și membru al Consiliului băncii, un fost vice-guvernator al său, Aureliu Cincilei, iar în calitate de prim-vicepreședinte, un fost prim-viceguvernator – Victor Cibotaru.

Cincilei a ajuns în funcția de viceguvernator al BNM în anul 2013, după demiterea lui Marin Moloșag și a Emmei Tăbârță. Până atunci, el a fost Președinte la Eurocreditbank, bancă care s-a confruntat cu mai multe probleme sub conducerea lui Cincilei. De asemenea, acesta a activat și în cadrul Moldova-Agroindbank, în domeniul auditului intern.

CrimeMoldova a scris anterior că Cincilei este soțul ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, unul dintre miniștrii cu cea mai mare avere.

Cei doi soți cu funcții importante în stat, locuiesc într-o vilă de cca 9 mln de lei, având în proprietate și alte bunuri mobile și imobile de valoare, iar firmele afiliate lor au câștigat mai multe contracte publice. Potrivit ZDG, ambii soţi au deve­nit fun­cţio­na­ri publi­ci con­co­mi­tent, Gla­van fiind înaintată de Par­ti­dul Demo­crat, iar soţul ei – de PLDM.

În 2014, Cincliei a ajuns în vizorul CNI pentru încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor în 2013, însă cauza a fost clasată în 2015, pe motivul lipsei încălcărilor intenționate.

Și noul prim-vicepreședinte al MICB, a avut funcții de conducere la BNM. În perioada 2006-2009, Victor Cibotaru a fost prim-viceguvernator al BNM, î. La Moldinconbank acesta a ajuns în martie curent, când a fost numit în calitate de vicepreședinte al Comitetului de conducere al „Moldindconbank”, numirea fiind practic reconfirmată pe 17 noiembrie curent. Anterior el a fost și președinte al Comitetului de Conducere MICB.

Pe lângă funcțiile administrative importante, Cibotaru a fost și director al celui mai mare producător de lactate – S.A. JLC, perioadă în care compania a fost acuzată de evaziune fiscală, intrând în vizorul organelor de drept.

Moldindconbank pe placul angajaților Mobiasbanca și Moldova-Agroindbank

Nicolae Dorin, fondatorul şi preşedintele Mobiasbanca până în 2007, a devenit membru al Consiliului MICB. El a părăsit Mobiasbanca la aniversarea de 25 de ani a băncii. În 2015, Dorin a preluat conducerea Asociației băncilor din Moldova (ABM), când instituția rămăsese fără președinte, în legătură cu aprobarea lui Leonid Talmaci în funcţia de preşedinte al conducerii Moldindconbank. Din 1994 și până în 2015, Dorin a fost vicepreşedinte în Asociația băncilor.

O altă funcționară care a migrat de la Mobiasbanca la Moldindconbak este Elena Punga. Aceasta a fost anterior director administrativ în rețeaua regională de filiale și agenții a Mobiasbanca. 

Anna Gheorghiu este un alt funcționar bancar „migrant”. Anterior, aceasta a fost prim-vicepreședinte la Moldova-Agroindbank, dar și președinte și prim-vicepreședinte la BC Moldindconbank. Acum, în cadrul MICB ea va avea doar funcția de membru al Consiliului băncii. În 2011, Gheorghiu a fost decorată de preşedintele interimar, Marian Lupu cu Ordinul „Gloria Muncii” pentru activitate prodigioasă în sistemul financiar-bancar, contribuţie la promovarea politicii monetare şi înalt profesionalism.

Consiliul de Administrare va fi condus de un lituanian

Potrivit BNM, în funcția de președinte al Consiliului de Administrare al Moldindconbank a fost desemnat Giedrius Steponkus, cetățean al Lituaniei. Steponkus a fost membru al Consiliului de supraveghere și vicepreședinte al Bursei de Valori din Vilnius și este membru al grupului Banking Stakeholder Group ( European Banking Authority).

Precizăm că membrii Comitetului de conducere și ai Consiliului Moldindcondbank au fost desemnați în cadrul regimului de intervenție timpurie aplicat de BNM, după ce instituția a constatat activități concertate a unui grup de persoane ce deține 63,89 % din capitatul social al MICB, fără permisiunea BNM. 

Potrivit legislației, membrii consiliului sînt aleşi de adunarea generală a acţionarilor băncii pentru un termen de pînă la 4 ani.

De menționat că Moldinconbank a fost una dintre instituțiile bancare implicată în spălătoria rusească a 20 mlrd de dolari.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii