O nouă cercetare sociologică estimează că 28% din populația Republicii Moldova este total și mai degrabă de acord cu unirea statului cu România.

Datele aparțin unui sondaj de opinie realizat de Magenta Consulting la comanda Fundației Universitare a Mării Negre în parteneriat cu Realitatea TV.

Potrivit datelor furnizate de sondaj, ponderea respondenților de acord cu unirea R. Moldova cu România ar crește la 50-51% dacă li s-ar sublinia că unirea ar aduce anumite beneficii, cum ar fi: evitarea controlului Rusiei asupra R. Moldova, educație mai bună în școli și universități, servicii medicale de calitate, justiție imparțială și corectă, luptă reală împotriva corupției etc. De asemenea, 45% din populația are o atitudine pozitivă și foarte pozitivă față de reunificarea Germaniei și 22% din populația R. Moldova vede drept singura soluție pentru integrarea R. Moldova în UE unirea cu România. Ponderea celor care sunt împotriva unirii cu România e de 47%.

Între cei care se opun Unirii, doar 4% ar fi pregătiți să participe la proteste violente, 29% din cetățeni ar vota cu partide anti-unioniste, 25% ar ieși la proteste pașnice împotriva unirii, iar 35% nu s-ar opune în niciun fel.

Conform fumn.eu, politicienii asociați cu Unirea sunt Mihai Ghimpu (50%) și Dorin Chirtoacă (16%), iar dintre partide lider este Partidul Liberal cu 52%.

Pe parcursul acestui an au mai fost realizate cîteva sondaje de opinie la acest capitol, un sondajul realizat în perioada 21 mai – 15 iunie de către Fondul Opiniei Publice, prezenta că: 22% dintre moldoveni susțin că ar vota pentru unirea României cu Republica Moldova dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum în acest sens.

Și peste Prut această temă pare a fi destul de actuală, în luna aprilie a anului curent, un sondaj realizat de INSCOP Research, arăta că: 48,8% dintre români consideră că unirea României cu Republica Moldova ar trebui să se facă prin referendumuri organizate simultan în cele două state, ca materializare a voinței populare. Pe de altă parte, 24,7% apreciază că o eventuală unire dintre România și Republica Moldova ar trebui să se realizeze prin decizii votate de Parlamentele ambelor țări, pentru a asigura eficiența procesului, iar 26,5% au ales varianta "nu știu" sau "nu răspund".

De asemenea, 39,7% dintre cei chestionați consideră că unirea ar aduce mai multe avantaje României, în timp ce 28,5% afirmă contrariul, iar 31,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Numeroși experți politici, lideri de opinie de pe ambele maluri ale Prutului, politicieni și chiar fostul președinte al României, Traian Băsescu, au afirmat în repetate rânduri că unirea ar aduce numeroase beneficii ambelor state. Băsescu a declarat chiar că: Unirea României cu Republica Moldova este un obiectiv de țară. La Chișinău politicienii nu se grăbesc să facă asemenea declarații „pompoase”, unirea fiind văzută și catalogată drept propagandă unionistă.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii