O nouă analiză strategică  a CNA, efectuată în domeniul activității notariale, arată mai mulţi factori de risc ce provoacă comportamente corupționale sau conflicte de interese în  acest domeniu, chiar dacă veniturile medii ale notarilor în anul 2015 au depășit de zeci de ori veniturile medii pe economie și cele ale funcţionarilor publici.

Potrivit CNA, pentru obținerea licenței de notar se percep taxe în dependență de amplasarea teritorială a locului de activitate, sau promovarea persoanelor apropiate unor funcționari sau rude ale notarilor. 
De asemenea, prin  limitarea numărului de notari se majorează tarifele pentru serviciile notariale prestate, fiind de asemenea afectată calitatea acestora.
 
CNA a mai constatat că  tarifele percepute de notari contravin prevederilor legale, iar solicitanţii serviciilor notariale sunt impuşi să suporte cheltuieli suplimentare, disproporționale bunurilor tranzacționate.
 
Studiul mai arată că, accesul la practicarea profesiei de notar este limitată artificial, persoana licenţiată în drept practic nu are șanse să devină notar din motivul limitării funcțiilor vacante sau dreptului la stagiere. Asta pentru că,  la practicarea profesiei de notar, sunt admise, în mare parte, rudele actualilor notari, judecătorilor și ale altor demnitari de stat., iar limitarea numărului de notari în baza unor criterii cantitative, în consecință duce la creșterea prețurilor și diminuarea calității serviciilor notariale.
 
Interesant este şi faptul că, repartizarea teritorială a notarilor nu este proporțională numărului populației, 50% din notari activând în mun. Chișinău, densitatea fiind de 3 ori mai mare decât media pe ţară. Din acest motiv în unele raioane nu se ajung notari, iar populația este nevoită să suporte consecințele.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii