Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi majorarea tarifelor la energia termică, cu 8,2%, scrie realitatea.md. Astfel, de la 1 octombrie curent, consumatorii vor achita 1068 lei pentru o gigacalorie sau cu 81 de lei mai mult, decât au achitat până în prezent. 

Majorarea a fost solicitată de SA „Termoelectrica", care dorea un tarif mai mare decât cel aprobat astăzi de ANRE, de  27,4 %. Însă, în urma dezbaterilor publice de astăzi și a unei analize a parametrilor prezentate de către Termoelectrica, ANRE a decis o majorare mai mică a tarifului, de 8,2 %.

Întreprinderea și-a motivat solicitarea de majorare a tarifului prin creșterea semnificativă a costurilor pentru combustibil, energie electrică, materiale ș.a. Anterior, Termoelectrica a mai argumentat majorarea prin datoriile istorice acumulate (2,6 mlrd lei), dar și prin faptul că este o solicitare a Băncii Mondiale. 

Termoelectrica a solicitat și majorarea tarifului pentru producerea energiei electrice cu 12,3%, această solicitare urmând a fi analizată la următoarea ședința publică organizată de ANRE.

În timpul dezbaterilor publice de astăzi, sediul ANRE a fost pichetat de reprezentanți ai PSRM. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii