„Alegerile anterioare au fost falsificate”, a declarat Ștefan Urîtu, fostul adjunct al președintelui Comisiei Electorale Centrale, prezentând un raport, în care sunt enumerate încălcările, admise de autorități la ultimele câteva alegeri locale și parlamentare din Republica Moldova, scrie anticoruptie.md. 

Autorul raportului consideră că, alegerile au fost falsificate în proporții deosebit de mari. Urîtu consideră că cel mai problematic aspect al alegerilor din Moldova sunt greșelile din listele alegătorilor, care nu corespund legislației. Potrivit lui Urîtu, calitatea listelor alegătorilor,degradează: „Aceste greșeli (dublarea numelor, adreselor ș.a.), create în rezultatul turismului electoral, a aplicării incorecte a art. 123 din Codul Electoral, au fost constatate în rezultatul auditului listelor alegătorilor, efectuat în anii 2012-2013 cu participarea International Foundation for Electoral System. În mod greșit, în listele electorale au fost incluși peste 241 mii de alegători, ceea ce constituie 9% din numărul total al alegătorilor la acel moment (decembrie 2013, când numărul total al alegătorilor în listele electorale a fost de 2,5 mln persoane)», - a subliniat Urîtu.

Printre alte modalități de falsificare a alegerilor, Ștefan Urîtu  a mai enumerat ștampilarea unui număr prea mare de buletine de vot, transmiterea lor ilegală la secțiile de votare, fără un control strict din partea CEC, utilizarea turismului electoral, multiplicarea ștampilelor de vot etc. Ștefan Urîtu a subliniat, că numărul total al alegătorilor a crescut de la un scrutin la altul, în condițiile în care, Biroul Național de Statistică anunță scăderea numărului populației.

Ex-adjunctul președintelui CEC consideră că de încălcările admise trebuie să se ocupe procuratura, însă ea a emis a patra decizie de ne-intentare a urmăririi penale. 

La rândul lor, în decursul întâlnirii cu candidații la prezidențiale, reprezentanții CEC au declarat, că informațiile din Registrul de Stat al Alegătorilor sunt veridice, sunt mereu actualizate și nu sunt supuse influenței factorilor externi.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii