Fostul avocat, Valerian Mânzat, reţinut acum un an de către forţele de ordine, îşi ispăşeşte pedeapsa la Penitenciarul din Lipcani şi este un deţinut care nu încalcă regimul de detenţie. Mânzat a reușit să se remarce și după gratii, unde ar fi primit statutul de „drac”, titlu cu care interlopii îi califică pe deţinuţii care efectuează benevol diferite munci pe teritoriul închisorii sau colaborează cu administraţia pentru anumite favoruri.

Sursele CrimeMoldova au comunicat că Valerian Mânzat în primele două luni de la transferul în Penitenciarul din Lipcani, septembrie, 2017, ar fi suportat o depresie și s-ar fi adaptat cu greu situaţiei. Acum, Mânzat se simte mai bine și împarte celula cu încă trei deținuţi. 

Sursele CrimeMoldova au mai precizat că Valerian Mânzat nu a fost vizitat de nimeni din lumea boemă, oameni cu care obişnuia să facă selfie la diferite petreceri, cum ar fi businessmanul Andrei Gargalîc, cercetat în stare de arest pentru evaziune fiscală, Mitropolitul Moldovei şi al Chişinăului, Vladimir, deputatul democrat, Sergiu Sîrbu sau de Vera Morozan, sora liderului PDM, Vladimir Plahotniuc. Unul dintre puţinii vizitatori ai lui Mânzat este un fost subaltern de-al său din biroul de avocaţi.

Solicitat de Crime Moldova, avocatul Gheorghe Amihalachioae ne-a declarat că nu mai cunoaşte nimic despre fostul său client, deoarece acesta nu a dorit să prelungească contractul.

Valerian Mânzat a fost reţinut de către ofiţerii CNA în biroul său de lângă Penitenciarul nr.13 din Chişinău la 2 februarie, 2017. Biroul, care se afla la etajul unei spălătorii pentru autovehicule, fusese inaugurat cu mare fast şi sfințit la 19 ianuarie, cu doar două săptămâni înainte ca „avocatul-vedetă” să fie reţinut.

Ofiţerii CNA l-au învinuit pe Mânzat că ar fi înşelat o femeie de 20 de mii de dolari, promiţându-i că îi va ajuta soţul, care îşi ispăşeşte pedeapsa pentru trafic de droguri în Federaţia Rusă, să fie transferat într-o închisoare din Republica Moldova. Mânzat a scăpat în acest dosar cu o amendă după ce a achitat prejudiciul victimei şi a colaborat cu ancheta.

În aprilie 2017,  Curtea de Apel Chişinău a menţinut pedeapsa de 9 ani cu executare pentru Valerian Mânzat într-un alt dosar, care a fost intentat pentru implicare într-o schemă de escrocherie de la o companie de asigurări. La 27 mai, 2017, Valerian Mânzat a fost reţinut, în timp ce se întorcea de la cumpărături, de către poliţiștii din sectorul Ciocana al capitalei. Mânzat a încercat să scape de oamenii legii şi a sărit de pe o balustradă, fracturându-şi câteva coaste şi  pierzându-şi un dinte.

După reţinere, Valerian Mânzat a fost internat în Spitalul Penitenciar nr.16 din localitatea Pruncul. În august 2017, Curtea Supremă de Justiţie a menţinut sentinţa de 9 ani în privinţa „avocatului-vedetă”, iar la începutul lunii septembrie a fost transferat la Lipcani.

Valerian Mânzat, originar din raionul Soroca, şi-a început cariera în poliţie. Căsătoria cu fiica unei judecătoare din Chişinău l-a ajutat pe Mânzat să avanseze rapid. Totuși, în cele din urmă, acesta renunţă la soție în favoarea Cristinei Furdui, fiica fostului director de la Concernul Moldova Gaz. Valerian şi Cristina, care au o fiică, nu au reuşit să-şi oficializeze relaţia.

După reţinerea avocatului Valerian Mânzat, mai multe persoane s-au plâns că au pierdut banii, încheind cu acesta contracte ca „să le rezolve problemele”. O locuitoare din Chişinău susţine că i-a dat lui Mânzat 5 mii de euro, „ trei pentru lucru şi două pentru succes”, ca să câştige procesul de judecată privind demolarea unei construcţii ilegale. În scurt timp, Mânzat a fost arestat, femeia a pierdut procesul, iar când a încercat să-şi recupereze banii de la Cristina Furdui, aceasta ar fi trimis-o la psihiatrie.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii