În sectorul Râșcani al capitalei, mai exact pe adresa Miron Costin 9, vizavi de Parcul Afgan, scările unei bănci comerciale s-au prăbușit aseară. În zona cu pricina sunt efectuate lucrări pentru construcția unui bloc chiar la câțiva metri de o altă clădire.

Ofițerul de presă al DSE, Diana Țurcanu declara în primele minute după incident că: „Lângă bancă se construia un bloc de locuit. S-a reușit să fie săpată doar groapa pentru temelie. Lucrătorii de la fata locului au observat că se surpă malul și se surpă și scările băncii. La fața locului au intervenit reprezentanții preturilor, poliția și o echipă de salvatori. Pentru oamenii nu reprezintă niciun pericol”.

foto realitatea 2.jpg

Sursa foto: Vlad Russo / Facebook

Potrivit PublikaTV, la fața locului s-au surpat mai mulți piloni electrici, iar în momentul în care s-a surpat pâmântul a fost auzit un zgomot foarte puternic.  


Construcția care urma să fie înălțată de șantierul s-a prăbușit, are o istorie destul de lungă.

Chiar din primele zile de la începerea construcțiilor au avut loc proteste unde au manifestat locuitorii din preajmă, susținuți de activiștii PSRM care au reușit atunci să demonteze gardul din jurul șantierului.

Compania care construia a adresat atunci „o scrisoare” locuitorilor, în care se menționa faptul că acest complex va înfrumuseța orașul, iar „din păcate PSRM face învinuiri false”.

„Terenul de pe adresa mun. Chișinău, str. Miron Costin 9 aparține companiei noastre și a fost procurat în mod legal pe data de 2 martie 2015 de la B.C.”Moldova Agroindbank” S.A., la un preț comercial, în scopul proiectării și construirii unui complex locativ-comercial”, se menționa în scrisoare.

imag 2.jpg

Sursa foto: agora.md

Conform agora.md, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a fost prezent la fața locului pentru a inspecta de ce s-a prăbușit șantierul. Întrebat de jurnaliști ce companie construiește aici, acesta a răspuns că este vorba de supermarketul Nr. 1. Este vorba de fapt de o companie de construcție care este în același grup cu administratorii rețelei de supermarketuri, lucru menționat și în iarnă de compania care construia.

„La primele două etaje ale complexului, va fi amplasat supermarket-ul Nr.1, pe o suprafață comercială de peste două mii de metri pătrați, un oficiu bancar, care va deservi persoanele fizice, o farmacie, oficiile unor întreprinderi, magazine ș.a. ”, se menționa în scrisoare.

Totodată Ion Ceban a scris pe pagina sa pe o rețea de socializare că responsabil de construcție se face Iurie Dârda, cel care deține compania Dansicons. Ceban îi atribuie legături cu firma D&D cea care construiește blocul locativ. „Referitor la D&D proprietar este fiica surorii lui Dîrda - Diana Pătraș. Cei care fac lucrări pe lîngă D&D la Costin unde s-a surpat este o companie "tampon" DTV invest company - proprietar fostul manager de vînzări a D&D companie, în momentul în care administrator a fost Oleg Guțu, vicepreședinte a PL în s. Rîșcani, scandalagiul de la Codreanca”, scrie Ceban în postare.

Iurie Dârda a declarat că: „Nu am fost și nici nu suntem, nici eu, nici cineva din familia mea, proprietari ai companiei de construcţie D&D sau a altei companii care execută lucrări la acest șantier. Familia Dârda deține două companii de construcții (...) Este vorba de SRL Dansicons și SRL Darsimid”.

Firma D&D Companie a fost fondată la 3 mai 2013, de Ivan şi Lidia Andrienco din Stăuceni. Din documentele cadastrale rezultă că fondatorii D&D şi-au cumpărat casa din Stăuceni de la Iurie Dârda, iar de la Dansicons au achiziţionat un teren pentru construcţii, dar şi actualul oficiu al firmei. În prezent fondator al D&D Companie apare doar Diana Patraş.

Anterior compania anunţa că a realizat două mari proiecte în Capitală: un bloc locativ pe strada Matei Basarab 2 şi complexul imobiliar de pe strada Testemiţanu 27, în imediata apropiere unei viitoare parcări supraetajate.

Cele două blocuri au fost construite însă de firma Dansicons, la care apare fondator deputatul liberal Iurie Dârda.

Faptul că D&D Companie este afiliată Dansicons se vede chiar de pe frontispiciul blocurilor locative - sus apare inscripţia „Dansicons„, iar jos – „D&D Companie”. Existenţa unor legături între cele companii a fost anterior recunoscută şi de reprezentanţii acestora, mai scrie mold-street.com.

Procuratura s-a autosesizat în cazul acestui incident şi a dispus pornirea urmăririi penală pe faptul executării necalitative a construcţiilor.

După cum informează realitatea.md, prin ordonanţa Procurorului General-interimar a fost dispusă crearea unui grup mixt de urmărire penală, din care fac parte şi procurori din cadrul Procuraturii Generale, care urmează să investigheze obiectiv, complet şi operativ toate circumstanţele cazului, inclusiv acţiunile factorilor de decizie ai autorităţilor publice, care au autorizat lucrările.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede amendă în mărime de pînă la 600 unităţi convenţionale sau închisoare de pînă la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă de cel mult 10 mii unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va crea o comisie pe acest caz. Comisia va verifica și analiza situația privind surparea taluzului gropii de fundație iar în cazul în care vor fi depistate abateri de la proiect sau nerespectarea soluțiilor tehnice prevăzute de acestea, inclusiv omiterea unor lucrări de construcție vor fi aplicate sancțiuni.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii