Republica Moldova a mai pierdut un dosar la CEDO, se arată pe pagina lhr.md. Potrivit unei hotărâri a Curții publicate astăzi, 25 octombrie 2016, statul va trebui să achite familiei Odgon din Călarași, 4000 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Cererea împotriva Moldovei a fost depusă de o locuitoare din Călărași în aprilie 2007, fiind invocat faptul că compensația acordată de către instanțele naționale privind încălcare drepturilor sale a fost insuficientă.

Procesul a început după ce, în 2005, Svetlana Odgon, în vârstă de 53 de ani și fiica sa au băut apă de la robinetul instalat în apartamentul lor și la scurt timp după aceea s-au simțit rău. Ulterior,  mama și fiica, care avea 12 ani la acel moment, au fost internate în spital cu diagnosticul de „diaree acută gravă".

După acest incident, femeia a chemat în judecată furnizorului de apă local, o întreprindere de stat, și a pretins 100.000 de lei (circa 6.700 de euro), pentru repararea prejudiciului cauzat sănătății ei.

În martie 2006, Judecătoria Călărași a emis o hotărâre în favoarea femeii. Instanța a confirmat că, în vecinătatea blocului în care locuia familia, țeava de canalizare care era defectă, era situată deasupra celei de apă, care s-a spart la 26 octombrie 2005. Astfel, apele reziduale au ajuns în țeava de apă potabilă. De asemenea, instanța a stabilit că conductele erau din 1977, iar termenul lor de exploatare era de 15 ani. 

În total 5 persoane, care au consumat apă din aceeași țeavă, au fost internate în spital cu același diagnostic și în aproximativ aceeași perioadă. Instanța de la Călărași a decis atunci să acorde victimelor 10.000 de lei (circa 648 de euro).

Nemulțumite de această decizie, părțile (femeia și furnizorul de apă) au depus apel. La 26 aprilie 2006, Curtea de Apel Chișinău a respins apelul victimei și a admis parțial apelul furnizorului de apă. În cele din urmă, CA a redus compensația la 5.000 lei (310 euro), considerând exagerate suma pretinsă de reclamant și suma care i-a fost acordată prin decizia Judecătoriei Călărași.

A urmat recursul depus la Curtea Supremă de Justiție, care a menținut hotărârea CA.

Trecând de toate instanțele naționale, dosarul a ajuns în 2007 la CEDO, unde femeia a pretins compensarea prejudiciului moral în sumă de 50 de mii de euro. Hotărârea în privința acestui dosar a fost publicată abia astăzi. Potrivit acesteia, instanțele superioare din Moldova au diminuat nejustificat mărimea prejudiciului care urma a fi achitat victimei și au încălcat drepturile reclamantului protejate de Articolul 8 din Convenţie, din motiv că a fost afectată integritatea fizică a acestuia de un mediu nesănătos.

Totuși, statul nu va achita 50 de mii de euro așa cum a pretins reclamanta, ci un prejudiciu de 4000 de euro stabilit de Curte.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii