Recent în presă au apărut detalii cu privire la o nouă licitație suspectă în cadrul Aeroportului Internațional Mărculești.

Ca urmare a unui lanț de dispoziții, trei de complexe de rachete antiaeriene de model sovietic „S-125 M1 Neva”  au fost vândute unei companii off-shore dubioase.

Așadar, totul a început la 10 decembrie 2015, când ministrul Apărării – Anatol Șalaru a semnat o dispoziție privind transmiterea în gestiunea Aeroportului Internațional Mărculești (AIM) a trei complexe de rachete antiaeriene.

Licitație suspectă

Deja pe 25 decembrie, în cadrul AIM a fost anunțată licitația privind vânzarea complexelor.

Potrivit experților, suma a fost una foarte modestă: 600 mii dolari (câte 200 mii pentru fiecare complex). Totodată, licitația prevăzută pentru 12 ianuarie, a fost anulată personal de către președintele țării, pe motivul lipsei unui Guvern, la acel moment.

A doua încercare

Conducătorii aeroportului nu s-au decepționat și după alegerea noului Guvern au anunțat repetat licitația. Formularea a fost în mod special denaturată: ”licitația amânată anterior (deși aceasta a fost anulată) se transferă pentru 15 februarie.” Anunțul consta din două propoziții și a fost publicat doar în română. Cu toate acestea, s-a găsit o companie care l-a ”remarcat”. Compania a fost singura participantă la licitație și a propus suma de 660 mii de dolari.

S Profit.png 

Sursa: www.anticoruptie.md

«S-Profit» - compania câștigătoare, este înregistrată în Marea Britanie. Conducători ai companiei sunt un cetățean al Ucrainei – Artem Zabora și un cunoscut personaj al scandalurilor cu arme, terorism și crimă organizată – Ian Taylor. Anterior compania a participat în calitate de intermediar la cumpărarea armamentului din Ucraina în Sudan, cumpărând armamentul la prețuri mici și comercializând-ul la un preț de trei ori mai mare, obținând astfel venituri impunătoare.

În ce mod compania a aflat despre licitația din Moldova, nu pot spune nici cei din cadrul Ministerului Apărării, nici administrația aeroportului.

În încercarea de a lua legătura cu persoanele implicate în organizarea licitației, jurnaliștii s-au lovit de refuzul acestora.

În ce constă problema principală?

La minister, imediat după licitație, complexele de rachete antiaeriene au fost declarate nefuncționale, deși, potrivit veteranilor Armatei Naționale, acest lucru nu este adevărat.

ПВРК.png

Mai mult ca atât, în cadrul unei conferințe de presă speciale, veteranii au declarat că, prejudiciul cauzat statului din această vânzare, constituie cca 30 mln dolari. De asemenea, a fost afectată și capacitatea de apărarea statului. Valoarea curentă a unui astfel de complex este de cca 20mln dolari. Un complex funcțional de model vechi costă cca 10 mln, iar pentru restaurarea complexului de care dispunea Moldova, ar fi fost necesare 3-5 mln dolari.

La moment, în țară există un singur complex de rachete antiaeriene. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii