Potrivit unui material publicat ieri de mold-street.com, Unibank a continuat să efectueze operațiuni suspecte și după instituirea administrării speciale a BNM la 30.12.2014.

Operațiunile suspecte au fost efectuate pe conturile corespondente deschise de unele bănci din Rusia, în special Mast-Bank.

Potrivit kommersant.ru, doar în ianuarie-martie 2015, prin contul corespondent deschis de Must-Bank la Unibank au fost transferate peste 7 mlrd de ruble rusești, echivalentul a 11 mln de dolari.

Partea cea mai suspectă este faptul că, Mast-Bank a fost una dintre primele bănci rusești, care a deschis filiale în Crimeea, încălcând regimul sancțiunilor financiare impuse contra Rusiei de UE, SUA și alte state.

Totuși, potrivit BNM , operațiunile efectuate de Unibank după instituirea administrării speciale au fost legale, pentru că această măsură nu a restricționat deservirea conturilor corespondente deschise la Unibank.

De asemenea, BNM a declarat că, în cazul în care apăreau suspiciuni, tranzacțiile se raportau Serviciului combaterii spălării banilor și finanțării terorismului din cadrul CNA (SCSB), dar  se aplicau și măsuri de precauție prin solicitarea informațiilor suplimentare de la Mast-Bank în privința clienților săi și expedierea informațiilor despre tranzacții către SCSB. În aprilie 2015, potrivit răspunsului BNM pentru mold-street.com, contul corespondent al Mast-Bank a fost închis.

Conform unui raport de audit, realizat de compania Grant Thornton privind situația financiară a Unibank în 2014, în cadrul băncii au fost identificate mai multe încălcări, inclusiv dispariția unor documente bancare. În raport se arată că Unibank nu a putut pune la dispoziție toate procesele verbale ale adunărilor Consiliului băncii, desfășurate pe parcursul anului 2014, deoarece unele lipseau. 

Potrivit Raportului Kroll, Unibank, alături de BEM și Banca Socială a fost parte a grupului Shor.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii