Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a anihilat o rețea de trafic de migranți care încerca să introducă pe teritoriul României mai mulți cetățeni din Orientul Mijlociu și Asia. Aceștia urmau să ajungă în state din vestul Europei. 

Procurorii au constatat că migranții erau ajutați să ajungă la frontiera dintre Serbia și România pentru ca apoi să traverseze pe pietonal granița dintre cele două țări. Între timp, traficanții intrau legal în România, cu mașini înmatriculate în străinătate, și îi preluau pe migranți de la locul de întâlnire. 

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că grupurile de migranți erau călăuzite până la frontiera dintre Serbia și România, în zona Jimbolia, unde li se dădeau indicații precise legate de locul pe unde să tranziteze frontiera pietonal, direcția în care să deplaseze și locația unde să se regrupeze pe teritoriul României. Ulterior, membrii grupării tranzitau legal frontiera la bordul unor autoturisme înmatriculate în străinătate, iar odată intrați în România se deplasau la locația prestabilită, de unde îi preluau pe migranți și îi transportau către frontiera dintre România și Ungaria. În acest punct, modul de operare era reluat pe același tipar, migranții fiind direcționați pentru trecerea ilegală a frontierei către o zonă considerată sigură, iar ulterior erau preluați de pe teritoriul Ungariei și transportați mai departe către destinațiile finale din vestul Europei”, precizează DIICOT în comunicatul transmis mass-mediei. 

Traficanții se foloseau inclusiv de tehnologie pentru a menține contactul cu migranții. GPS-uri cu harta zonei și aplicația Viber era un real ajutor. Procurorii precizează că la sfârșitul lunii august au fost prinși 28 de migranți care încercau să intre ilegal în România, dar au ajuns într-un centru de asistență din București. Ulterior, traficanții au avut curajul să vină cu un microbuz la centru, de unde au preluat transfugii. În noaptea de 13 septembrie 2016, migranții ar fi trebuit să treacă frontiera spre Ungaria, dar au fost opriți de polițiștii de frontieră. 

„Unul dintre grupurile de migranți transportate de rețea a fost interceptat, la sfârșitul lunii august 2016, atunci fiind prinși 28 de transfugi. Migranții au fost transferați la acel moment la centrul de azilanți de la București. O parte dintre migranți aveau să fie recuperați de membrii ai grupării, care au venit în România cu un microbuz înmatriculat în Elveția și cu un autoturism cu numere de înmatriculare sârbești.

În urma monitorizării activităților grupării, a rezultat că migranții au fost preluați de la centrul de azilanți din București și transportați în Timișoara, unde  s-a făcut joncțiunea cu încă un grup de migranți. Pe drum, traseul autoturismelor în care erau transportați migranții a fost asigurat de doi membri ai grupării cu rol de antemergători, pentru a depista și semnala din timp orice eventual control în trafic.

În data de 13.09.2016, migranții au fost duși pe câmp de lângă localitatea timișeană Tomnatic, unde au fost ținuți în ploaie până la căderea întunericului, când membrii grupării i-au urcat din nou în microbuz și i-au transportat până în apropierea vămii Cenad. Aproape de miezul nopții, migranții au fost coborâți pentru a trece în Ungaria peste fâșia verde. În acel moment s-a intervenit și s-a procedat la indisponibilizarea migranților, precum și a călăuzei care îi transporta. În același timp, ceilalți membri ai grupării au încercat tranzitarea frontierei la bordul celorlalte autoturisme, cu intenția de a-i prelua pe migranți de pe teritoriul Ungariei, ocazie cu care s-a procedat la reținerea acestora în vederea cercetărilor”, arată DIICOT în comunicat.

Pentru a ajunge într-o țară din vestul Europei, migranții plăteau sume cuprinse între 4.500 și 5.500 de euro de persoană, iar traficanții s-au ales cu venituri foarte mari de pe urma acestei infracțiuni. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii