Ioana Băsescu, una dintre fiicele fostului președinte al României,Traian Băsescu este urmărită penal, sub control judiciar, de Direcția Națională Anticorupție, într-un dosar în care este acuzată de instigare la abuz în serviciu și spălare de bani, scrie agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al DNA, faptele au legătură cu plăți nelegale pentru campania prezidențială din anul 2009.
De asemenea, în același dosar, sunt urmăriți penal mai mulți foști funcționari de rang înalt din țara vecină: fostul ministru, Elena Udrea, sub aspectul săvârșirii a 5 infracțiuni de spălare de bani; fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Gheorghe Nastasia, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, și Victor Tarhon, la data faptei președintele Consiliului Județean Tulcea, acuzat de luare de mită.

Totodată, sunt urmăriți penal un fost  director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat - Ioan Silviu Wagner, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, și omul de afaceri Giovanni-Mario Francesco, pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Procurorii anticorupție au stabilit că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni și care au fost folosiți ulterior pentru plata unor servicii prestate în campanie.

În decembrie 2009, Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României, i-a cerut inculpatului Silviu Ioan Wagner, director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an.

În baza acelei solicitări, societatea a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, prețul fiind indicat de inculpata Băsescu Ioana, care a intermediat încheierea tranzacției. 

„În baza acestui contract, pe 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferența de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziția inculpatului Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit niciun document justificativ pentru suma achitată în avans", a arătat DNA.

Procurorii au precizat că serviciile respective nu au fost prestate.

Totodată, la data de 1 iulie 2009, Giovanni — Mario Francesco, acționând în calitate de administrator și unic asociat al unei firme, a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală și punerea la dispoziție de echipamente și aparatură audio-video.

Conform contractului, în schimbul acestor servicii, societatea administrată de inculpat a încasat de la firma respectivă suma totală de 2.500.000 lei.
Prin aceste operațiuni, bugetul țării vecine a fost prejudiciat cu 735.098 lei.

Procurorii anticorupție au precizat că, la instigarea Ioanei Băsescu, suma astfel obținută a fost folosită de Giovanni — Mario Francesco pentru plata unor servicii prestate în campania electorală, desfășurată în cursul anului 2009 pentru alegerea președintelui.

Transferurile bancare către firmele care au prestat serviciile au fost justificate prin contracte fictive care aveau ca unic scop ascunderea provenienței infracționale a banilor, mai spun anchetatorii.

De asemenea, în perioada octombrie — noiembrie 2009, Nastasia a contactat, în calitate de secretar general al MDRT, un om de afaceri (martor în cauză), reprezentant al unei firme care avea încheiate cu autorități locale contracte în valoare peste 20 de milioane de euro finanțate de minister și i-a cerut acestuia suma de 900.000 de lei, pentru a nu avea probleme pe viitor cu finanțarea și plata contractelor pe care le avea în derulare, indicându-i și numele societății către care urma să se facă plata.

Tot în acest fel a procedat și Victor Tarhon, care, în calitate de președinte al Consiliului Județean Tulcea, a cerut unui om de afaceri (martor în cauză), în același scop, suma de 700.000 lei.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii