Câteva organizații neguvernamentale din România și-au exprimat, prin intermediul unei scrisori deschise adresată mai multor instituții românești și europene, îngrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere în masă, finanțat de UE și  implementat de Serviciul Român de Informații (SRI), scrie romaniacurata.ro.

Presa din România scrie că SRI a câștigat un proiect finanțat de UE (Creșterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenționează să achiziționeze software și hardware de 25 de milioane de euro pentru „consolidare și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice”.

Proiectul, numit „SII Analytics” este un sistem informatic de tip Big Brother, având un potențial de supraveghere generalizată a întregii populații din România. În același timp, sistemul nu prevede măsuri de garantare a drepturilor cetățenești sau de limitare a accesului SRI și altor instituții publice, la datele cu caracter personal, colectate și integrate în acest sistem, ceea ce încalcă serios drepturile fundamentale.

Printre principalele probleme ale proiectului, constatate de organizații neguvernamentale se numără supraveghere generalizată prin combinarea bazelor de date, lipsa oricăror garanții și potențialul de abuz, acordarea banilor europeni pentru încălcarea drepturilor europenilor, dar și scopul ascuns al proiectului. 

Astfel, potrivit ONG-urilor, prin proiect vor fi comasate bazele de date de la majoritatea instituțiilor publice românești și va fi posibilă căutarea avansată în acestea a oricăror informații despre toți cetățenii. Informațiile vor fi corelate cu alte informații publice (de ex. informațiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale.

De asemenea, prin agregarea bazelor de date, SRI va avea acces necontrolat la orice informație despre toți cetățenii, ceea ce nu este reglementat de legislația română. 

Proiectul, potrivit organizațiilor, a fost depus cu încălcarea documentelor constitutive ale UE, în special dreptul la viața privată și la protecția datelor cu caracter personal. 

Potrivit legislației românești, SRI nu are nicio competență legată de domeniul eGuvernării, așa cum este scopul declarat al proiectului. Mai mult, anumite părți din proiect indică faptul că proiectul are de fapt și un scop nedeclarat – de supraveghere generalizată a întregii populații, fiind de fapt, potrivit societății civile, o formă de spionare a vieții private a tuturor cetățenilor. 

În pofida acestui fapt, SRI derulează deja o licitație pentru achiziția echipamentelor necesare implementării sistemului.

Identificând aceste probleme, organizațiile neguvernamentale au solicitat public anularea licitației și a proiectului câștigat de SRI, dar și consultarea publică a cadrului legal și instituțional,prin care a fost posibilă acceptarea implementării unui astfel de proiect.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii