Evenimentul zilei a intrat în posesia unor informaţii legate de testarea biocidelor de la Hexi Pharma la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

Surse judicare au dezvăluit pentru evz.ro că, autorităţile au ridicat probe sigilate de la depozitul din Mogoşoaia şi din mai multe spitale, le-au testat eficienţa şi au constatat că biocidele Hexi Pharma au trecut proba bacteriologică. 

„S-a finalizat efectuarea testelor de eficienţă pe unul din loturile care au fost supuse analizei. Urmează alte teste, pe alt lot. Pregătim teste care să fie efectuate la instituţii din străinătate. Este o procedură mai complicată, care este în curs. Rezultatele testelor de eficienţă sunt de ambele tipuri, şi negative, şi pozitive. Doar în final se va putea stabili în ce măsură ele sunt relevante“, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr.

Potrivit unor surse judiciare, care şi-au condiţionat dezvăluirile cerând protejarea sursei, am aflat rezultatele testelor de eficienţă trimise de Institutul Cantacuzino la Parchetul General, rezultate ţinute la secret de către autorităţi. „Au fost făcute analize pe fiecare produs în parte, inclusiv pe Thor şi pe Suprasept, adică produsele mult incriminate la început. Cu astea a început bâlciul. Documentul înaintat Parchetului General de către Institutul Cantacuzino este cât se poate de clar. S-au făcut analize inclusiv pe loturi de Sept şi Suprasept. Scria la fiecare produs în parte, şi că a fost sigilat, şi de unde a fost ridicat. Asta pentru că unele erau ridicate din fabrica pe care Hexi Pharma o deţinea la Mogoşoaia, altele din spitale. Şi asta pentru că s-au ridicat produse din mai multe locuri” notează sursa citată.

Pe de altă parte, tolo.ro scrie că, două dosare penale sunt deschise în acest moment pe cazul Hexi Pharma.

Parchetul General cercetează înșelăciunea față de spitale și amenințarea vieții pacienților, prin comercializarea de către Hexi a dezinfectanților diluați iar DNA investighează evaziunea fiscală, firmele off-shore și felul în care banii negri ai Hexi au ajuns în spitale în urma unor achiziții publice suspecte.

Zeci de angajați din Hexi Pharma au fost audiați de către procurorii celor două instituții. Unii dintre ei, directorul general Flori Dinu, de pildă, sunt deja puși sub acuzare și au dat declarații în ambele instituții care investighează cazul.

Un angajat al firmei a declarat că: ”Știam de diluare, dar Dan Condrea ne garanta faptul că ele sunt eficiente și că ce scrie pe etichetă e mai mult o chestie de marketing ca să câștigăm licitațiile”.

Unul dintre cei care a recunoscut este Mihai Leva, directorul de producție, cel care a admis diluările care la anumite produse, Suprasept de pildă, au mers și până la 90%! ”Am tot încercat să-l conving pe Condrea, dar n-am reușit”, a spus Leva procurorilor. 

Directorul general Flori Dinu a recunoscut și ea că știa de diluare, dar susține că n-a avut ce face în fața voinței patronului.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii