Autoritățile din Italia au pus la punct una din cele mai spectaculoase operațiuni din ultimele luni, pentru a anihila o rețea care se ocupa cu fraude bancare și proxenetism. La operațiunea condusă de magistrații italieni au participat ofițeri Eurojust și Europol, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și Poliția Română.

Pe data de 6 septembrie 2016 procurorii au bătut la ușile mai multor infractori pentru a efectua peste 20 de percheziții domiciliare în București și județele Argeș, Vâlcea, Suceava, Gorj, Vaslui, Buzău, Teleorman, Botoșani, Caraș-Severin și Dolj.


Potrivit anchetatorilor, gruparea de crimă organizată aveau două principale infracțiuni: fraude bancare și proxenetism. Infractorii aveau acasă dispozitive prin care falsificau cardurile și apoi se foloseau de acestea pentru a efectua diferite plăți în magazine sau online.

Gruparea aceasta activa din anul 2013 atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul Franței și Italiei, unde au montat aparatură artizanală de copiere a datelor de identitate a cardurilor folosite la ATM-uri. Prin această metodă, infractorii încercau să afle PIN-ul pentru ca ulterior să aibă acces la conturile bancare. Anchetatorii precizează că infractorii foloseau cardurile pentru produse vestimentare și produse de încălțăminte de la mai multe magazine din Italia, arată DIICOT în rechizitoriu. Achizițiile făcute de membrii rețelei nu erau întâmplătoare, deoarece produsele ajungeau apoi la vânzare în România, la prețuri mult mai mici.  

În urma investigațiilor s-a constatat că întregul grup de 30 de membri era condus de Mihai Nazare, zis Moșu sau Tătucu, care este unul dintre apropiații clanului Cămătaru. Mai exact, infractorul a reușit să dobândească notorietate în clanul Cămătarilor, crescând în apropierea lui Nuțu și Sile. A fost unul dintre locotenenții acestui clan, pe vremea când cei doi frați terorizau Bucureștiul cu infracțiunile lor. De asemenea, interlopul Nazare nu s-a mulțumit doar cu banii furați de pe carduri, ci a pus și bazele unei rețele de proxenetism.

evz.ro,, nutu si sile camataru.jpg

Nuțu și Sile Cămătaru, sursa: evz.ro

Polițiștii au dezvăluit pe surse că fetele care făceau parte din rețeaua condusă de Nazare plecau la prostituție de bună voie, fiind de acord cu termenii impuși de interlop. Din banii obținuți de pe urma serviciilor sexuale, prostituatele românce primeau un anumit comision. Ținând cont că activitatea de proxenetism este legalizată în Italia și Elveția, magistrații nu au putut să-l acuze pe Nazare de această infracțiune și nici atât nu poate fi vorba de trafic de persoane.

În urma percheziții, procurorii au descoperit 3 hard disk-uri, 5 laptopuri, 1 tabletă, 30 de suporți optici, 2 memory stick-uri, 15 telefoane mobile, 10 cartele SIM, 9 carduri bancare, suma de 20.000 de lei, precum și suma de 4.100 de euro, arată DIICOT în rechizitoriu. Valoarea prejudiciului se ridică la 60.000 de euro.

Mandatele europene de arestare pe numele lui Mihai Nazare și a celorlalți membri ai grupării au fost emise de magistrații italieni de la Procuratura Monza. Ancheta a implicat și percheziții pe teritoriul Italiei, acolo unde infractorii folosea cardurile bancare. Procuratura din Monza a pus la cale perchezițiile în același timp în care procurorii DIICOT verificau domiciliile interlopilor. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii