Alegerile parlamentare din acest an provoacă nemulțumiri și în rândul PSD, care nu vrea să renunțe la vechile obiceiuri. Mai multe voci din interiorul partidului au criticat candidații, dar mulți sunt nemulțumiți pentru că PSD nu reușește să-și reformeze propria imagine. Oameni din PSD au vorbit pentru CrimeMoldova despre toate afacerile dubioase făcute de membrii acestui partid cu afaceriștii din Rusia.

Și la alegerile parlamentare din acest an, PSD vine cu oameni care au o viziune politică pro-Rusia, iar acest lucru afectează la rândul lui legăturile partidului pe plan extern – cu ambasadele și cu organizațiile internaționale (NATO și UE). 

În ultimele luni, România pare tot mai mult o insulă înghesuită între state cu o viziune pro-rusia: Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Serbia, Slovacia. 

La rândul său, România continuă să facă jocurile oligarhilor ruși, iar PSD a pus întotdeauna afacerile mai presus de interesele economice ale României. 

Năstase, afaceri cu Ziuzin

adrian nastase, igor ziuzin.jpg
Adrian Năstase și Igor Ziuzin

Pentru mulți români, Guvernul condus de Adrian Năstase este cel care a pus pe butuci industria românească. Zeci de companii ale statului au fost vândute în acea perioadă, la prețuri mult mai mici. 

Sursa noastră din PSD ne-a dat exemplu Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, care la începutul anilor 2000 era evaluat la peste 10 miliarde de dolari, dar pachetul majoritar de 70% a fost vândut cu un preț de 2 milioane de dolari, către un off-shore controlat de oamenii lui Igor Ziuzin.

Off-shore-ul Conares Trading a fost cel care a câștigat licitația, iar sursele noastre din PSD spun că tranzacția a fost posibilă în urma unei negocieri directe între Adrian Năstase și Vladimir Iorich, patronul din acte al Conares, dar omul lui Ziuzin. 

Deși firma Conares s-a angajat că va face investiții în România și nu va tăia numărul locurilor de muncă, nu s-a ținut niciodată de cuvânt. De asemenea, rușii s-au angajat că vor achita și datoriile către statul român, dar următoarele Guverne au uitat să recupereze banii și rușii au plecat din țară. 

Sursele noastre din PSD îi acuză pe foștii lideri ai partidului că au avut înțelegeri cu oligarhii ruși, reușind „să vândă țara”. Prețuri foarte mici, către firme care n-aveau nicio treabă cu domeniul oțelului. 

În 2003, tot în timpul guvernării Năstase, grupul Mechel, controlat de Igor Ziuzin, cumpără Combinatul de sârmă de la Câmpia Turzii. Prețul tranzacției este de 27 de milioane de dolari, „în condițiile în care un astfel de combinat ajunge cel puțin la sute de milioane de dolari, dacă nu la miliarde”, au adăugat oameni din PSD, pentru Crime Moldova. 

„Strategia era simplă. Trimiteau oameni din partid la conducerea combinatelor, le îngropau în datorii și pe urmă spuneau „Ce să facem cu astea? Hai să le vindem că oricum nu avem bani”. Și licitațiile nu erau ca astăzi. Azi e bine. Atunci nu știa nici Dracu cu cine negociau. Prețurile erau cu mult reduse. Nu verifica nimeni. Dar șpăgile erau pe măsură. Combinatul de la Târgoviște avea cea mai bună tehnologie la vremea aia. Uniunea Europeană ne-a blocat piața de desfacere și am rămas cu marfa în țară și așa s-au strâns alte datorii. Puteam să-l vindem cu cel puțin 1 miliard de dolari. Noi l-am dat cu 2 milioane. Păi câtă șpagă au luat ăștia?”, au precizat sursele noastre din PSD. 

Spionii ruși, afaceri în România cu deputați PSD

Tot la începutul anilor 2000, rușii au colaborat cu un alt lider al PSD. Boris Golovin a fost asociat, în 2003, cu deputatul PSD Lucian Șova, la firma Regional Romlines SA, o companie care s-a ocupat cu transportul rutier. Numai că politicienii din România, mai ales cei din PSD, știu deja că Boris Golovin este reprezentantul în România a lui Igor Ziuzin și al lui Oleg Deripaska. 

boris golovin, lucian sova.jpg
Boris Golovin și Lucian Șova

De asemenea, unul dintre foștii lideri ai PSD, Valeriu Zgonea (fost președinte al Camerei Deputaților), a fost cununat de către Stelian Nistor, un reprezentant al masoneriei și un om de afaceri cu legături în Rusia. Stelian Nistor a recunoscut deja, pentru România Liberă, că este acționar la firme controlate de Boris Golovin. 

Pe lângă faptul că reprezintă interesele Rusiei în România, Golovin este cunoscut în rândul politicienilor români ca un fost spion (sau poate actual, se tem unii dintre ei) al Federației Ruse, deși este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Acesta are în spatele său o carieră în serviciul de spionaj al armatei, au precizat surse din PSD pentru Crime Moldova. 

„Iancu (n.r. deputatul PSD Iulian Iancu) e omul rușilor de când se știe. Ăsta ar fi ajuns mare om dacă nu făcea jocurile Gazprom-ului”, au spus oameni din PSD. 

Iulian-Iancu, presalibera.net.jpg
Iulian Iancu, presalibera.net

Pe lângă faptul că Iulian Iancu este urmărit penal de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru trafic de influență, acesta este un apropiat al afaceriștilor ruși din domeniul energiei. Dosarul „Mită în PSD” a scos la lumină faptul că omul român de afaceri Ioan Niculae a finanțat campania lui Mircea Geoană cu 1 milion de euro, la alegerile prezidențiale din 2009, cu intenția de a-l împinge pe Iancu în funcția de ministru al Economiei. Dacă Geoană ar fi câștigat alegerile, atunci acesta îl nume pe Iancu la conducerea Ministerului. Ioan Niculae avea mai multe afaceri cu Gazprom-ul. Acum rămâne de văzut dacă acel milion de euro venea de la Niculae, care voia mai multe contracte între statul român și Gazprom, sau banii au fost oferiți chiar de către compania rusească pentru a-și proteja omul.

Deputatul PSD avea șansa să ajungă la Agenția Europeană pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie (ACER), dar a fost respins de către autoritățile de la Bruxelles. 

„Iancu, omul Gazpromului” este un detaliu picant care a ieșit la iveală în documentele Wikileaks. S-a descoperit că Georgian Pop, deputat PSD și președinte al Comisiei SRI din Camera Deputaților, le-a spus americanilor de la Ambasada SUA din București, că Iancu este un „om susținut de Gazprom”. 

Lucian Șova și Iulian Iancu se pregătesc să candideze pe 11 decembrie pentru un nou mandat de parlamentar. Șova este urmărit penal de către procurorii DNA pentru trafic de influență și va candida pe listele PSD Bacău pentru un fotoliu de deputat. Omul Gazpromului deschide listele PSD Constanța pentru Camera Deputaților. 

Oameni din PSD ies la atac deoarece se tem că vor pierde alegerile dacă partidul nu renunță la foștii oameni care au adus numai scandaluri. Există o parte semnificativă de membri care încă nu au curaj să se opună lui Liviu Dragnea, însă critică pe ascuns deciziile acestuia.
Știri Romania, PSD, Rusia
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii