Postul de televiziune britanic Sky News a difuzat un reportaj care îi arată pe doi traficanţi dispuşi să vândă arme pe teritoriul României. 

Astfel, potrivit presei din România , filmarea difuzată de Sky News arată întâlnirea dintre doi traficanţi de arme, care ar fi români, şi echipa de jurnalişti Sky News, care după luni de negocieri a fost direcţionată spre o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grup de traficanţi de arme.

"Nu există niciun subterfugiu aici. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care doreşte să ilustreze că obţinerea unei arme este un proces relativ uşor şi credeau că urma să cumpărăm arme. Nu am făcut-o, ceea ce a făcut ca problemele să fie puţin mai complicate. Ideea este că lor nu le păsa cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. În timpul întâlnirii au spus clar că vor vinde absolut oricui: spărgători de bănci, criminali în masă sau terorişti, nefăcând nicio distincţie", se arată în reportajul Sky News.

"Ni s-a spus că la un anumit punct pe drumul spre locul întâlnirii, un vehicul 4x4 va fi parcat pe partea opusă a drumului şi va face semne cu farurile, semnalându-ne să ne oprim. Ni s-a spus să rămânem în maşina noastră şi să nu încercăm să filmăm sau să ne apropiem de pasagerii din vehicul înainte de a ajunge la destinaţia finală", se mai arată în reportaj.

În reportaj se arată cum jurnaliştii Sky News i-au urmat pe traficanţi într-o pădure unde nu era semnal la telefon, iar acolo s-au oprit pe o pajişte.

"Doi bărbaţi ne-au făcut semn să îi urmăm. Am fost percheziţionaţi, echipamentul nostru a fost verificat iar telefoanele luate şi încuiate într-o maşină. Ne-au luat cheia de la maşină. După ce au deschis portbagajul maşinii, ne-au arătat tipurile de arme disponibile spre vânzare".

Unul dintre traficanți a spus că muniția este adusă din Ucraina, atât cât este necesară. În filmare se vorbeşte despre AK47, cea mai vândută armă din arsenalul traficanţilor. "Graniţele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu uşurinţă cumpărătorilor din vestul Europei" spune jurnalistul.

Potrivit presei de peste Prut, materialul video ridică semne de întrebare, având în vedere că cei doi traficanţi s-au lăsat filmaţi pe tot parcursul întâlnirii. De asemenea, în filmare se vorbeşte despre armele AK47, dar în înregistrare apare doar o puşcă pentru lunetişti. În plus, scrie Ziarul Financiar, pe înregistrarea din maşină se poate observa vinieta lipită de parbriz, în condiţiile în care, în România, rovinieta nu se mai foloseşte în acest fel de câţiva ani.

În legătură cu apariția acestui reportaj, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România,  a anunțat că va face verificări, dar că în prezent, pe rolul instituţiei nu a fost înregistrat vreun dosar penal în acest sens. 

Dacă DIICOT a declarat că va face verificări, Serviciului Român de Informaţii (SRI), a refuzat să confirme sau să infirme existenţa vreunei informări în legătură cu acest caz, către alte instituţii ale statului.

Investigația Sky News a fost inițiată în baza informațiilor că traficanţii de arme din estul Europei s-au înmulţit şi vând armament oricui. Acest lucru a avut loc în contextul în care serviciile de securitate britanice avertizează cu privire la atacuri teroriste în ţara lor de tipul celui care a avut loc la Paris.

Reportajul video poate fi urmărit mai jos.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii