Mihai Răzvan Ungureanu și-a dat luni demisia din funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE), iar această decizie a născut controverse pe scena politică din România.

În ultimele luni, s-a vorbit intens despre un posibil conflict între președintele Iohannis și Mihai Răzvan Ungureanu, după ce șeful SIE a afirmat, departe de atenția mass-mediei, că va fi noul președinte în 2019. De asemenea, s-a zvonit că Iohannis i-a cerut de mai multe ori demisia lui MRU, însă acesta a refuzat.

MRU nici măcar n-a vorbit cu președintele Iohannis despre demisia sa, ci a trimis-o printr-un intermediar, iar șeful statului a acceptat-o imediat.

„Inteleg ca are o situatie medicala care nu i-a permis sa vina personal la Cotroceni, dar vom lamuri urgent, imediat ce se va face bine, aceasta chestiune” , a spus Iohannis, potrivit stirileprotv.ro.

Mister

Un întreg mister rămâne în urma acestei decizii, iar motivele ar fi următoarele:

1. Conflictul SIE-DNA

În trecut, Codruța Kovesi, șefa DNA, a acuzat SIE că nu oferă informații despre conturile infractorilor români în străinătate. În replică, MRU i-a transmis următoarele: „SIE nu monitorizează cetățenii români aflați în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securități, așa cum nu monitorizează conturile și transferurile bancare, achizițiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetățenii români în străinătate”, potrivit unui comunicat SIE.

Aceste atacuri au scos la iveală o ruptură între autoritățile statului, iar MRU și Kovesi nu mai puteau colabora.

2. Românul răpit în Burkina Faso

În momentul în care un român a fost răpit în Burkina Faso, SIE a lucrat la eliberarea acestuia, însă, potrivit unor surse politice, Iohannis a refuzat să aprobe operațiunea SIE. În urma acestei decizii, românul nu a mai fost eliberat și astfel s-a născut un conflict între Iohanis și Mihai Răzvan Ungureanu, transmite stirileprotv.ro.

3. Probleme de sănătate

Deputatul ALDE, Mihăiță Calimente, șef al comisiei SIE din Parlament, a precizat că MRU ar avea probleme de sănătate, care nu-i mai permit să se achite de atribuții.

„Nu am stiut dinainte de aceasta demisie, am aflat din presa. La primele telefoane pe care le-am primit de la televiziuni am spus ca s-ar putea sa fi existat totusi o anumita stare conflictuala intre Palatul Cotroceni si directorul SIE, asta si in urma zvonurilor care au circulat toata vara. Ulterior, am primit un telefon din partea lui Razvan Ungureanu care mi-a comunicat sa il cred pe cuvant ca demisia domniei sale a intervenit in urma starii de sanatate pe care o are. Mi-a spus ca trebuie sa stea la pat si ca este o problema serioasa si, in consecinta, este singurul motiv pentru care si-a inaintat demisia. Mi-a spus ca (...) sanatatea o considera prioritara oricarei alte activitati”, a precizat Calimente, potrivit stirileprotv.ro.

4. Planuri politice

Fiind cunoscut trecutul lui MRU, care a ocupat funcția de premier al României de pe 9 februarie 2012 până pe 7 mai 2012, au apărut mai multe zvonuri că intenționează să revină în politică. De această dată, Alina Gorghiu i-a trântit ușa în nas și a precizat că MRU nu are un loc în PNL. Acesta ar putea reveni în PMP, partidul condus de Traian Băsescu, deoarece este un apropiat al fostului președinte. Totuși, nu este exclusă nici posibilitatea de a-l vedea în Uniunea Salvați România, condusă de Nicușor Dan.

5. MRU implicat într-un dosar la DNA

Cel mai negru scenariu pentru Mihai Răzvan Ungureanu este acela de a-l vedea într-un dosar la DNA. Mai exact, Cătălin Avramescu, fostul ambasador al României în Finlanda, a declarat că nu-l surprinde acest zvon și MRU ar putea fi implicat în dosarul Ponta-Ghiță-Blair, transmite romanialibera.ro. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii