Erobarometrul Comisiei Europene relevă că sistemul judiciar din România a înregistrat cea mai mare rată de scădere a încrederii în rândul românilor. Astfel, doar 35% din români au în present încredere în justiție și sistemul judiciar sau cu 13% mai puțin față de anul 2015, transmite mediafax.ro.

Încrederea cetăţenilor români în justiţie a scăzut în ultimele luni ale anului 2016 cu 13% faţă de anul precedent. Potrivit datelor Eurobarometrului pentru primăvara anului 2016, în prezent, 35% dintre români au încredere în justiţie şi sistemul judiciar. Datele arată că 60% dintre cei chestionaţi au declarat că au tendinţa să nu creadă în justiţia din România , în creştere cu 12% faţă de 2015. Dintre cei intervievaţi, 5% au declarat că nu ştiu.

În primele luni ale anului 2016, încrederea românilor în sistemul judiciar a scăzut cu 13% față de anul trecut. Datele Eurobaromaetrului au fost colectate în primăvara acestui an și relevă că în prezent doar 35% din intervievați au încredere în justiția din România. Totodată, 60% dintre respondenți au declarant că au tendința să nu creadă în justiția din România, adică cu 12% mai mult față de anul 2015. Doar 5% din respondenți au declarant că nu cunosc cum să răspundă la această întrebare.    

Scăderea cu 13% reprezintă o diminuare record a încrederii într-un timp atât de scurt.

În schimb structurile de forță sunt cele care se bucură de o încredere considerabilă în rândul românilor, 72% din români declarând că se bazează pe Armata Română, iar 50% au declarat că au încredere în poliție.

Guvernul se bucură de încrederea a doar 24% din respondent, cu un procent mai mult decât anult trecut.  În cazul Administraţiei Publice, procentul de încredere este de 30%, iar la autorităţile publice regionale şi locale de 35%, în creştere cu trei procente.

A crescut procentul şi în cazul partidelor politice, la 13%, cu un plus de 1% faţă de toamna anului trecut, doar Parlamentul înregistrând o scădere a încrederii de trei procente şi ajungând la un procent de 14% în 2016.

Terorismul este perceput ca o problemă în România de 3% din populaţie în scădere cu 3 procente faţă de valorile înregistrate în toamna anului trecut, mult sub valorile medii înregistrate la nivel european (16-18%) şi în marja celor de la nivel regional (Bulgaria 3% şi Ungaria 4%).

Sondajul pentru Eurobarometrul primăvara 2016 a fost realizat în perioada 21-31 mai 2016.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii