Deşi se plâng de condiţii grele, persoanele influente din puşcăriile din România se bucură de recompense, permisii din închisoare şi zile reduse din pedeapsă, scrie portalul Romania Curată, care a intrat în posesia unui raport intern al Administrației Naționale a Penitenciarelor din România. 

Astfel, potrivit portalului românesc, VIP-urile din penitenciarele românești ca Becali, Borcea, Voiculescu și alții, au beneficiat de-a lungul timpului de zeci de permisii, sute de zile scăzute din pedeapsă și multe alte recompense 

Legislația țării vecine prevede că, recompensele sunt acordate deţinuţilor, în funcţie de regimul de detenţie la care sunt încadraţi (închis, deschis, semi-deschis, de maximă siguranță) în raport de periculozitatea şi mărimea pedepsei cu închisoarea.
Acesta se poate schimba pe măsură ce deţinutul îşi ispăşeşte pedeapsa şi “dă semne de îndreptare”, de “bună purtare”. Și de această schimbare a regimului s-au bucurat majoritatea persoanelor influente din România, condamnate pentru anumite infracțiuni.

Totuși, condiţiile din penitenciare românești și acordarea recompenselor nu sunt egale pentru toți. Patronii de tv sau alte VIP-uri aflate în penitenciar au beneficiat din plin de sistemul de recompense, permisii din închisoare şi reducerea pedepsei.

Fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu condamnat în 2014 la 5 ani de detenție în dosarul Transformatorul s-a bucurat de zile libere de Paşti şi de Crăciun. Fenechiu a beneficiat de 4 permisii din puşcărie pentru “menţinerea legăturilor de familie”, deşi se află în proces de partaj cu soția sa, ca să-şi salveze averea. În total, el a avut parte de 13 recompense. Fostul ministru a beneficiat și de ieşiri din penitenciar, chiar dacă nu a plătit nimic din prejudiciul de 5,7 milioane de lei pentru care a fost găsit vinovat. În iulie 2016, Fenechiu a mai primit un mandat de arestare în timp ce era deja în puşcărie, ca urmare a unui alt dosar DNA. El este acuzat că a primit mită 620.000 de euro pe vremea când era ministru ca să ajute compania Siveco să obţină 2 contracte de informatizare, dintre care unul cu Ministerul Justiţiei pentru informatizarea instanţelor de judecată. Acest dosar a făcut ca Fenechiu să nu se mai poată bucura de regimul semi-deschis de detenție.

Raportul ANP mai arată că mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, a scris în închisoarea 11 cărţi şi a lucrat la tâmplărie, astfel reducându-și pedeapsa cu un an. Voiculescu a fost recompensat de 9 ori cu suplimentarea dreptului de a primi vizite şi pachet, dar nu a beneficiat de permisiuni de ieşire din penitenciar. Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de detenţie şi a fost închis în 2014, aflându-se în regim închis de detenţie. 

Cristi Borcea ar fi ieşit de 5 ori din penitenciar pentru “stăruinţă în muncă” la un şantier naval, deţinut de persoane afiliate PSD, cu legături ce duc spre fosta Securitate. Borcea este fostul patron al Dinamo. El a beneficiat în total de 13 recompense cu suplimentarea dreptului de a primi vizite şi pachet şi de 5 permisiuni de ieşire din penitenciar.

Borcea a fost condamnat în martie 2014 la 6 ani şi 4 luni de închisoare în Dosarul Transferurilor. Acesta a fost încadrat la regimul închis de detenţie, ulterior fiind transferat în regim semideschis, iar în iunie 2015 în regim deschis. Fostul patron dinamovist are 179 zile câştigate ca urmare a desfăşurării de activităţi lucrative şi publicarea a două lucrări ştiinţifice.

Fraţii Giovani și Victor Becali s-au bucurat de permisii din închisoare pentru munca de la spălătorie şi ateliere. Primul a fost recompensat de 11 ori cu suplimentarea dreptului de a primi vizite şi pachet. El a beneficiat şi de 3 permisiuni de ieşire din penitenciar. Fostul impresar de fotbal a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de detenţie, inițial în regim închis, iar din iunie 2015 a fost trecut la regim semideschis. Câteva luni mai târziu i-a fost stabilit regim deschis. Acesta are 192 de zile câştigate pentru publicarea a 3 lucrări științifice și alte activități. 

Fratele lui Giovani Becali, Victor, care este și văr cu Gigi Becali a avut 7 permisii din penitenciar pentru munca la ateliere şi spălătorie și 8 recompense cu suplimentarea dreptului la vizite şi pachet.

Victor Becali a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni de detenție tot în dosarul Transferurilor, inițial în regim închis, iar ulterior la cel deschis de detenţie. Are 174 de zile câştig pentru muncă şi publicarea unei cărţi.

Maricel Păcuraru de la Realitatea TV a avut multe zile libere pentru credite acumulate. El a beneficiat de 4 recompense cu suplimentarea dreptului la vizite şi pachet și 5 permisii de ieşire din penitenciar. Maricel Păcuraru a fost condamnat în noiembrie 2014 la 4 ani de detenţie în Dosarul Poşta. A fost încadrat la regimul închis, însă judecătorul i l-a schimbat în semideschis și  apo deschis. Potrivit raportului ANP, la care face referință Romania Curata, Maricel Păcuraru are deja câștigate 180,15 zile pentru activităţile gospodăreşti și elaborarea a 3 lucrări ştiinţifice.

Datorită faptului că au fost trecuți la regimul deschis de detenție, Păcuraru, Borcea şi fraţii Becali pot beneficia de 30 de zile pe an de permisie din penitenciar, dar nu mai mult de 10 consecutiv. Aceștia au uşile la celule deschise tot timpul, pot ieşi şi noaptea la plimbare, pot munci în afara închisorii, pot vorbi o oră la telefonul din puşcărie, au acces la online, la sala de lectură, de sport şi la camera intimă. 

Omologul lui Păcuraru de la OTV, Dan Diaconescu, are 231 de zile reduse din pedeapsă pentru muncă şi 5 cărţi scrise despre jurnalism. Acesta a avut 6 recompense cu suplimentarea dreptului la vizită şi pachet și alte recompense. Diaconescu a avut dreptul doar la o ieşire din penitenciar, când a participat la înmormântarea tatălui său. Dan Diaconescu, zis DD, a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de puşcărie în martie 2015, aflându-se în prezent, în regim semi-deschis. 

Unul dintre cei mai bogaţi români, patronul Interagro, Ioan Niculae, a avut o zi de ieşire din penitenciar. Niculae a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de detenție în aprilie 2015, pentru că a dat ilegal un milion de euro pentru campania prezidenţială a lui Mircea Geoană din 2009. Dup numai un an, acesta a ieşit din penitenciar , iar pe durata detenției a beneficiat de 9 recompense cu suplimentarea dreptului la vizită şi pachet. Pedeapsa i-a fost redusă cu 197,80 zile pentru că ar fi scris 5 cărţi.

Pedeapsa lui Ovidiu Tender va fi redusă cu 72,39 pentru activităţi gospodăreşti. El a fost recompensat de 6 ori cu suplimentarea dreptului la vizite şi pachet. Nu a avut permisii din penitenciar. Tender are de ispășit 12 ani de închisoare în dosarul Rafo-Carom în care a fost condamnat şi Marian Iancu în iunie 2015. Este la regim închis. Marian Iancu, care are de ispășit cea mai mare pedeapsă în acest dosar (14 ani) nu s-a bucurat de recompense sau ieşiri din penitenciar. El a fost condamnat în dosarul Rafo-Carom în timp ce se afla deja în penitenciar pentru un alt dosar, în care a primit 12 ani de detenție. Și el se află la regim închis.

Potrivit Romania Curată, în pofida acestor date, televiziunile de ştiri ale căror patroni se află după gratii, precum Antena 3 sau Realitatea Tv, au dus adevărate campanii despre condiţiile grele de detenţie din sistemul penitenciar românesc. Anume aceste campanii au culminat cu greva deţinuţilor  din iulie curent.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii