Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub urmărire penală pentru constituirea unui grup infracțional organizat, declarații false și abuz în serviciu, anunță DNA într-un comunicat oficial, după ce Dragnea a fost audiat în această dimineață de procurorii instituției. Învinuirile îi sunt aduse în dosarul Tel Drum.

În același dosar, au fost puși sub învinuire pentru diverse infracțiuni alte 8 persoane, printre care foști consilieri și funcționari în cadrul CJ Teleorman, reprezentanți ai Tel Drum SA sau altor societăți comerciale.

Printre infracțiunile care ar fi fost săvârșite de aceștia se numără constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, abuz în serviciu și complicitate la acesta,dar și declarații false.

Potrivit DNA, sesizarea a fost făcută de Oficiul european antifraudă (OLAF), în septembrie 2016, privind obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene.

Liviu Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman în trecut, ar fi inițiat în 2001 un grup infracțional organizat, care potrivit DNA acționează și în prezent, și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri.

Scopul grupului a fost cel de obținere ilegală a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice prin abuz în serviciu, fraudare a fondurilor europene, evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității.

Astfel, grupul infracțional a organizat privatizarea Tel Drum SA și transferarea companiei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman în sfera de influență și control a liderului PSD, prin persoane interpuse.

Mai mult, din bani publici au fost procurate utilaje de o valoare foarte mare (30 miliarde ROL), care apoi a fost închiriat și înstrăinat către Tel Drum SA. De asemenea, compania a câștigat, în perioada 2002-2005, contractele pentru lucrările de reabilitare și întreținere a structurii rutiere din administrarea Consiliului Județean Teleorman, fără o procedură concurențială.

Tel Drum avea asigurată câștigarea contractelor publice prin folosirea influenței de care se bucurau membrii grupului, prin furnizarea informațiilor confidențiale privind licitațiile sau prin inserarea condițiilor restrictive în caietele de sarcini. Astfel, în 2008, Tel Drum a reușit să câștige un contract de 13,7 milioane de euro din fonduri europene; în 2009 – un contract de 62,4 mln lei ș.a. De asemenea, în perioada 2010 -2012, societatea s-a sustras de la plata către bugetul de stat a TVA-lui în sumă de 774.790,32 lei.

Membrii grupului mai sunt învinuiți că au creat și implicat în ilegalități mai multe societăți comerciale cu scopul de a fi interpuse în procedurile de atribuire a contractelor publice, dar și de a asigura transferul beneficiilor materiale către ei.

Totodată, prin intermediul lui Dragnea, Tel Drum a obținut în mod preferențial și fraudulos, finanțări din bugetul național și din fonduri europene, iar acest lucru s-a realizat prin furnizarea de documente false și inexacte.

Membrii grupului ar mai fi facilitat și intermediat numirea unor persoane fizice în funcții din cadrul administrației centrale.

Aceștia, personal, sau prin intermediul companiilor controlate, au făcut donații pentru PSD.

Datorită influenței lui Dragnea, la nivelul administrației centrale și în sfera politică a fost asigurat accesul grupului la informații confidențiale din cadrul instituțiilor publice, fiindu-le furnizate documente cu caracter confidențial.

În urma activității infracționale, membrii grupului au obținut diverse beneficii patrimoniale.

Potrivit DNA, Liviu Dragnea, în mod direct sau prin persoane apropiate lui (fiul, fosta soție) a obținut sume de bani sau bunuri mobile și imobile pe care le utilizează, precum și diverse servicii în interes personal, al familiei și al PSD. Printre beneficii se numără donații de circa 2,5 mln de lei în 2009, de la membrii grupului infracțional organizat și de la societățile controlate de aceștia. De asemenea, fiul lui Dragnea a beneficiat de transferul părților sociale din mai multe societăți controlate de membrii grupului, precum și de dividende și sume periodice cu titlu de salariu de la firme din grup. Tânărul s-a mai folosit de bunuri mobile sau imobile, aflate în proprietatea Tel Drum SA.

Totodată, liderul PSD și fosta soție, încasau periodic sume cu titlu de chirie, banii fiind de fapt obținuți de către Dragnea din vânzarea unor bunuri imobile la valori supraevaluate către societățile controlate de membrii grupului. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii